hide-Otaku |
Wysłany: Sob 17:46, 18 Sie 2007 Temat postu: Kuchnia Japońska |
|
NORI
Dużo osób na słowo Nori robi zgłupiałą minę. Szczerze mówiąc u mnie w klasie nikt nie wie co to takiego.
Nori są to:Cienkie płaty (papier) otrzymane z purpurowych glonów z rodzaju Porphyra (Krasnorosty). Glony uzyskiwane z hodowli oceanicznych są myte, rozdrabniane i jako płynna zawiesina wylewane porcjami na prostokątne sita. Tak powstałe wilgotne arkusze suszone są w odpowiednich pomieszczeniach o temp. ok. 40oC. Następnie są prażone dla uwydatnienia smaku i nadania kruchej tekstury przy czym uzyskują kolor głębokiej zieleni. Nori bogate są w błonnik, witaminy (zawierają 1,5 raza więcej witaminy C niż pomarańcze), białka i minerały. Zawierają wapń, fosfor, żelazo oraz inne ważne pierwiastki śladowe. Tradycyjnie spożywane są dla wzmocnienia układu krążenia i obniżenia poziomu cholesterolu. Nori stosowane są do sporządzania sushi, jako garnir do innych zimnych dań lub są jedzone jako snaki. Uwaga: Nori łatwo wchłaniają wilgoć, dlatego należy przechowywać je w zamkniętym szczelnie, oryginalnym opakowaniu. Nori Green, Nori Silver i Nori Gold to klasy jakości wg japońskich standardów.
Zupa Miso Shiro
Uwaga: Zupę tę należy jeść pałeczkami. Najpierw trzeba wyłowić kawałki serka tofu oraz algi, potem można wypić czysty bulion.
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 dag suszonych alg morskich wakame
- 4 łyżki pasty miso (ze sfermentowanej soi)
- 10 dag serka sojowego tofu
- 1/3 łyżeczki granulowanego bulionu dashi
- 10 ml sake
- 50 ml białego wina
- sezam
Przygotowanie:
1) Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia.
2) Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż.
3) Wywar zagotuj, dodaj dashi i miso.
4) Gotuj przez chwilę, przypraw sake i winem.
5) Do miseczek nakładaj pokrojony w drobna kostkę serek tofu oraz ugotowane algi.
6) Przygotowane składniki zalej bulionem miso shiru i posyp uprażonymi na suchej patelni ziarenkami sezamu.
Zupa Miso Shiro
Sezam do zupy Miso shiro
SUSHI
Najważniejszy w sushi jest ryż. Nie może być ani za suchy, ani rozgotowany. Dokładnie wypłucz szklankę ryżu, umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i wymieniaj wodę, aż będzie przezroczysta. Następnie zalej ryż dużą ilością wody i pozostaw na ok. 30 min. Odsącz i ponownie zalej, tym razem odmierzoną ilością wody - sprawdzona proporcja to szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody. Jeżeli woda jest mocno chlorowana, użyj mineralnej. Przełóż ryż z wodą do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia. Przykręć płomień i gotuj kolejne 10 min. Wyłącz ogień i zostaw ryż na 10-15 min., by dojrzał. Przez cały ten czas nie zdejmuj pokrywki! Następnie wyłóż ryż do porcelanowej lub plastikowej miski i połącz z przygotowanym wcześniej sosem (7-8 łyżek octu ryżowego, łyżka sosu sojowego i 4 łyżki cukru). Całość wymieszaj drewnianą łyżką i ostudź do temperatury pokojowej.
Do przygotowania sushi maki potrzebujesz:
# Łosoś ok. 25 zł (cena za kg) lub inna ryba, którą lubisz, na przykład: tuńczyk, ryba maślana, albo paluszek krabowy
# Awokado ok. 4 zł (cena za sztukę) i szczypior albo inne warzywa: ogórek, rzodkiew, marchewka
# Nori - wysuszone i sprasowane wodorosty ok. 14 zł (cena za 15 płatków)
# Bambusowa mata ok. 7 zł (cena za sztukę)
# Ryż do sushi ok. 14 zł (cena za kilogram)
# Drewniana łyżka do mieszania i nakładania ryżu ok. 10 zł
Krok po kroku
1. Na bambusowej macie rozłóż nori, a następnie nałóż ryż na 2/3 jej powierzchni.
2. Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby (na zdjęciu surowy łosoś).
3. Obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki (tu awokado i szczypior).
4. Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem.
5. Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce nori skleiły się ze sobą.
6. Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie.
Wasabi
z rodziny kapustowatych, potocznie nazywany chrzanem japońskim, z europejskim chrzanem poza zastosowaniem nie ma nic wspólnego. Bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście. Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.
|
|